*από το βιβλίο του καθηγητή κ. Γεώργιου Τσέρτου "ΒΙΒΛΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ", εγκεκριμένο από τα ΤΕΙ και μέρος της διδακτέας ύλης επί σειρά ετών. Ο καθηγητής είχε τη χαρά να διδάξει απ' αυτό τους φοιτητές του.
Τα περισσότερα άτομα που συνηθίζουν να διατηρούν κακή στάση εμφανίζουν στη διάρκεια της ζωής τους πόνο στις διάφορες αρθρώσεις και ιδιαίτερα στην οσφυική μοίρα. Είναι γεγονός ότι ο πόνος που αποδίδεται στην κακή στάση του σώματος είναι δυνατόν στην αρχή να αντιμετωπιστεί με την διόρθωση της στάσης. Πράγματι, η καλή στάση αφήνει τον άνθρωπο χωρίς πόνο και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, στην μικρότερη φθορά και οπωσδήποτε στην καλύτερη εμφάνιση του.
Ο άνθρωπος, ιστορικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι στην αρχή περπατούσε στα τέσσερα, δηλαδή σε τετραποδική θέση και μετά από πολλά χρόνια κατόρθωσε να σηκωθεί και να περπατήσει με τα δυο κάτω άκρα και να σηκωθεί όρθιος, παίρνοντας την όμορφη αυτή θέση που έχει και σήμερα.
Ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό ον που έχει την ικανότητα να σταματήσει όρθιος. Πολλά ζώα μετά από εξάσκηση μπορούν να σταθούν όρθια ακόμη και να περπατήσουν. Βέβαια, δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή που έχει ο άνθρωπος, δηλαδή να κάθονται όρθια, να έχουν τόσο μεγάλη ισορροπία και να κάνουν εργασίες με τα άνω άκρα.
Στάση λέγεται μόνον η ορθή στάση και όλες οι άλλες κλίσεις, τοποθετήσεις που παίρνουμε στον χώρο λέγονται θέσεις, όπως είναι η θέση
1. καθιστή
2. ύπτια
3. τετραποδική
4. πλάγια
5. πρηνή κτλ.
Ο άνθρωπος αγωνίζεται να ισορροπεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται.
Η ισορροπία στον άνθρωπο και στα ζώα εξασφαλίζεται από τους δυνατούς μυς που συσπώνται ελαφρά στην κάθε κίνηση ως και από τους συνδέσμους.
Σαν όρθια στάση χαρακτηρίζεται εκείνη κατά την οποία υπάρχει μυική και σκελετική ισορροπία, έτσι που να προστατεύονται οι στηρικτικές κατασκευές του σώματος από τραυματισμούς και μηχανικές παραμορφώσεις και εξασφαλίζεται, όταν η γραμμή της βαρύτητας περνάει:
1. 5cm περίπου μπροστά από την ποδοκνημική άρθρωση
2. μπροστά από την άρθρωση του γόνατος
3. μέσα από την άρθρωση του ισχύου
4. μέσα από τα σώματα των οσφυακών σπονδύλων
5. μπροστά από τις ατλαντοϊνιακές αρθρώσεις.
Για να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τους άμεσους και έμμεσους παράγοντες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα απόκλισης απ' τη σωστή λειτουργία της Σ. Σ. και επηρεάζουν την καλή στάση και να βοηθήσει στην επίλυση του πρέπει
1. να είναι γνώστης της κατασκευής και της λειτουργίας της Σ. Σ. και της σχέσης με την λεκάνη
2. να γνωρίζει τις ανατομικές κατασκευές που επηρρεάζουν τη σταθερότητα της κινητικότητας.
Είναι γεγονός ότι η όρθια στάση έχει στατικό μειονέκτημα. Πράγματι, τα πέλματα των ποδιών του ανθρώπου σε συνδιασμό με το ύψος και το βάρος του είναι μικρά. Αν σ' αυτό, προσθέσουμε το ότι ο άνθρωπος δεν είναι μια κατασκευή από ένα ή δυο οστά αλλά αποτελείται από πολυάριθμες κινητικότατες αρθρώσεις, τότε διαπιστώνουμε ότι η όρθια στάση δεν είναι καθόλου εύκολη, γι αυτό ο άνθρωπος αγωνίζεται να ισορροπεί, άλλο αν δεν έχει το αίσθημα της δυσκολίας.
Γι αυτό, ο άνθρωπος έχει συχνά πολλά προβλήματα υγείας που προέρχονται από την όρθια στάση, πχ δισκοπάθεια, οσφυαλγία, ισχυαλγία, σπονδυλοαρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο κτλ αφού σε έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αυτές οι παθήσεις. Άρα, λοιπόν, ο άνθρωπος που σηκώθηκε και πήρε την όρθια στάση πήγε κόντρα στη φύση και άρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό το πληρώνει με τις παθήσεις που ανάφερα παραπάνω.
Λανθασμένες στάσεις
Η όρθια στάση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που μπορεί με την πάροδο του χρόνου να την μετατρέψουν σε λανθασμένη.
Οι κυριότεροι είναι:
α) αναπτυξιακοί
β) κληρονομικοί
γ) ψυχολογικοί και κοινωνικοί
δ) γενική υγεία, το φύλο
ε) το είδος της εργασίας
ζ) μηχανικές διαταραχές του σκελετικού συστήματος
η) μυική ανισορροπία.
Τα κυριότερα είδη λανθασμένης ή κακής στάσης είναι:
1. η χαλαρή στάση
2. η στάση της αυξημένης λόρδωσης
3. η στάση της επίπεδης μέσης
4. η στάση της επίπεδης ράχης.
Για την διόρθωση των μυικών ανισορροπιών, πρέπει να διατείνονται οι μύες που είναι σε βράχυνση. Έτσι μπορούμε να βελτιώσουμε την λανθασμένη στάση.
Η στάση της αυξημένης λόρδωσης
Η στάση της αυξημένης λόρδωσης συναντάται συχνότερα από όλες τις άλλες λανθασμένες στάσεις, παρουσιάζει σχετικά λίγες παραμορφώσεις και χαρακτηρίζεται από αύξηση της οσφυοϊεράς γωνίας, η φυσιολογική τιμής της οποίας είναι 30 μοίρες, αύξηση της οσφυικής λόρδωσης, αύξηση της πρόσθιας κλίσης της λεκάνης και κάμψη των ισχύων. Σαν κύριες αιτίες αυτής της κακής στάσης αναφέρονται οι κακοί και αδύνατοι κοιλιακοί μύες, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία και συχνή λήψη αυτής της θέσης.
Οι μυικές ανισορροπίες που παρατηρούνται στη λανθασμένη στάση είναι:
α) σε διάταση, οι κοιλιακοί μύες (ορθός, έσω και έξω λοξός)
β) σε βράχυνση, οι καμπτήρες των ισχύων (ορθοί, μηριαίοι, λαγονομοϊτες, καθώς και οι ιερονωτιαίοι μύες.
Οποιαδήποτε και αν είναι η αιτία της οσφυαλγίας - αυχεναλγίας, η θεραπεία απαιτεί τη διόρθωση της κακής στάσης του σώματος. |